Redactie
02/22/2024
1 min
0

Vol Hoofd En Moe? Met Deze Oefening Kom Je Tot Rust

02/22/2024
1 min
0

Een vol hoofd en je moe voelen. Het komt bij meer mensen voor dan je denkt en vooral vrouwen ervaren psychische vermoeidheid.

Voelt het bewegen van je lichaam aan alsof je tegen de zwaartekracht moet vechten? Alsof je diep onder zee leeft in plaats van hier op de aarde? Kijk dan eens of onderstaande oefening jou helpt om meer rust in je hoofd te vinden.

Lees ook: Hoe ontstaan darmproblemen door stress en wat helpt?

Vol hoofd en moe: wat merk je precies?

Een bonkend hoofd en vermoeidheid zijn tekenen dat je lichaam rust nodig heeft. Soms kan het zo simpel zijn.

Andere keren is er wat meer aan de hand. Denk aan chronische stress, angst, depressie, dehydratatie, voedingstekorten of hormonen die uit balans zijn.

Dit is wat je kunt merken:

  • Je hebt moeite met concentreren. Je bent minder productief omdat je snel bent afgeleid en moeite hebt om taken af te maken.
  • Verzwakt lijf. Een tekort aan rust, herstel en/of slaap eist zijn tol van je lichaam. Het wordt moeilijk om je lichaam te bewegen en op gang te komen.
  • Hoofdpijn. Te veel stress houdt in dat er continu een spanning op je spieren staat. Vooral op je nek, schouders en rug. Dit kan leiden tot hoofdpijn, die aanvoelt als een doffe pijn in het voorhoofd, de slapen of het achterhoofd.
  • Stemmingswisselingen. Vermoeidheid kan je prikkelbaar, angstig of depressief maken. Het kan ook je eetlust beïnvloeden, waardoor je snakt naar suiker en cafeïne – die op hun beurt je lijf in een neerwaartse spiraal kunnen brengen, vooral als je ze in overmaat gebruikt.

Oefeningen voor innerlijke rust en energie

Een manier om de symptomen van een vol hoofd en vermoeidheid te bestrijden is om ademhalingsoefeningen te doen.

Geen rust in hoofd en lichaam? Probeer dit eens

Met je ademhaling kun je je lijf en geest heel goed helpen ontspannen. Hier is een eenvoudige ademhalingsoefening voor beginners die je altijd en overal kunt doen:

  • Ga comfortabel zitten op een rustige plek met je voeten op de grond (als je op een stoel zit) en je handen rustend op je dijbenen.
  • Sluit je ogen en adem rustig in door je neus. Laat je buik vollopen als een ballon.
  • Houd je adem een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond, waarbij je de lucht uit je buik laat stromen.
  • Herhaal deze cyclus van in- en uitademen minstens vijf minuten, waarbij je je concentreert op het gevoel van de lucht die door je neus gaat.
  • Laat tijdens het ademen spanning of stress in je lichaam los. Til je mondhoeken omhoog voor een nog beter effect. 😉

Let op: dit is één van de vele oefeningen en behandelmethoden die er zijn voor het versterken van innerlijke rust en energie. Ik vertel je er graag meer over. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor meer informatie.

Reacties