Redactie
02/22/2024
1 min
0

4 Tips Om Perfectionisme En Faalangst Te Tackelen

02/22/2024
1 min
0

Perfectionisme en faalangst, wat hebben die met elkaar te maken? Je zou denken dat een perfectionist alles heel goed doet en wil doen. Die is dan toch niet bang om te falen? Ja, toch wel.

In deze blogpost vertel ik je hoe dat precies zit en wat je kunt doen om perfectionisme los te laten.

De relatie tussen perfectionisme en faalangst

Perfectionisme en faalangst zijn twee kanten van dezelfde medaille. Perfectionisme is een mentaliteit waarbij je buitensporig hoge eisen aan jezelf stelt of aan anderen.

Faalangst is een emotionele reactie op de gedachte en mogelijkheid dat je niet aan die hoge normen of verwachtingen voldoet. Dit kan leiden tot angst, uitstelgedrag of terughoudendheid.

Kenmerken van perfectionisme en faalangst

Perfectionisme en faalangst gaan vaak gepaard met hoge standaarden, zwart-wit-denken (alles of niets), imposter syndrome, zware zelfkritiek, overmatige planning, voorbereiding en revisies, en uitstelgedrag.

Wat minder bekende kenmerken van perfectionisme zijn:

  • Het moeilijk vinden om taken te delegeren. Perfectionisten doen liever alles zelf. Ook al levert dat veel stress op; ze vertrouwen niet dat het resultaat van anderen voldoet aan hun verwachtingen.
  • (Te) veel nadruk op details. In plaats van het grotere plaatje te zien, kunnen perfectionisten verstrikt raken in kleine foutjes – die niemand anders ziet.
  • Niet tevreden met prestaties. Het erkennen en vieren van (kleine en grote) successen is belangrijk voor de motivatie en het zelfvertrouwen. Perfectionisten vieren dit vaak niet, omdat ze het idee hebben dat er nog veel meer gedaan of verbeterd moet worden.

Om te kunnen groeien, moet je stappen zetten. Daarvoor is het belangrijk om op jezelf én op anderen te kunnen vertrouwen.

Wat kun je dan doen om perfectionisme en faalangst los te laten? Dat vertel ik je nu.

4 tips om perfectionisme en faalangst los te laten

1. Ga zoveel mogelijk fouten maken

Hoe meer fouten, hoe beter! Waarom? Omdat het oprecht de enige weg is naar vooruitgang. Met elke stap maak je een fout. Accepteer en omarm dat. Weet dat je van elke fout een heel stuk wijzer wordt.

2. Blijf experimenteren

Laat een perfect eindresultaat los; dat is niet realistisch. Het is helemaal prima om gaandeweg herzieningen en verbeteringen aan te brengen. Vooruitgang is belangrijker dan perfectie.

3. Beoefen zelfcompassie

Vergeef jezelf voor eventuele fouten of tegenslagen. Word je bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat. Zou je die dingen ook tegen iemand zeggen waarvan je houdt? Zo niet, pas je taalgebruik aan en wees wat liever voor jezelf. Je bent het waard!

4. Leer te mediteren

Mediteren, mindfulness, massages: het zijn allemaal manieren om je perspectief te vergroten, kleine en grote dingen los te laten en je rust te geven. Probeer eens te mediteren in je pauze in plaats van op Instagram te scrollen of je mail te checken.

Lees ook: Vol hoofd en moe? Met deze oefening kom je tot rust.

Faalangst eindelijk loslaten?

Ik help je graag! Neem contact met me op om te kijken wat ik voor jou kan doen.

Reacties