Niemand had in de gaten dat ik doodongelukkig was. Tot het ongeluk bewandelde ik het pad dat iemand anders voor mij uitgestippeld had.

Ik ben opgegroeid in een Chinees gezin. Zoals in veel gezinnen binnen mijn cultuur werd de druk vanaf mijn 12de hoog opgevoerd. Ineens draaide alles om cijfers, presteren en studeren. De vraag ‘hoe gaat het met je?’ maakte plaats voor de vraag ‘heb je al je huiswerk gedaan?’ Wat ik wilde of voelde deed er niet meer toe. Wie ik was als persoon werd niet gezien en gehoord. Mijn moeder besloot wat het beste voor mij was: VWO, een universitaire studie en daarna zou ik arts worden. Ik moest heel hard werken om aan al die verwachtingen te voldoen. Maar ik deed het. 


Met de kennis en middelen die ik nu heb, had ik toen veel eerder mijn eigen weg durven kiezen. In plaats daarvan werd ik meegezogen. Van een energiek en vrolijk persoon veranderde ik in een onzekere perfectionist. Stukje bij beetje brokkelde mijn eigen identiteit af. Ik begon ook hoge eisen aan mezelf te stellen. Ik lette strikt op wat ik at en ging extreem veel sporten. Op mijn 14de ontwikkelde ik een eetstoornis en dat had een grote impact op mijn gezondheid. Van de huisarts kreeg ik hormonen voor mijn ongesteldheid die uitbleef. De hevige buikpijn en darmklachten als gevolg van mijn eetstoornis werden met een pilletje bestreden. De verstikkende gedachten die als een mist door mijn hoofd trokken werd niet eens naar gevraagd. Binnen tien minuten stond ik weer buiten zonder dat ik echt gezien of gehoord was. Ook thuis had niemand in de gaten dat het fysiek en mentaal steeds slechter ging. 


Een verbazingwekkende ontdekking

Op een dag klapte ik dubbel van de buikpijn. Er was niemand in de buurt en uit noodzaak begon ik met het toepassen van ademhalingsoefeningen. Tot mijn grote verbazing ebde de pijn weg. Wauw ik kan zonder hulp van een arts of pilletje zelf de pijn verminderen? Vanaf dat moment raakte ik gefascineerd door het zelfhelend vermogen van ons lichaam en spiritualiteit. Ik begon met mindfulness en zelfontwikkeling. En in combinatie met een studie neuropsychologie kreeg ik een steeds dieper inzicht in de connectie tussen onze mentale en fysieke gezondheid. Ik wilde alles weten en deed heel veel aan zelfreflectie. Waarom denk ik dit? Waarom voel ik dit? Stapje voor stapje werd mijn mentale gezondheid beter, ontwikkelde ik een liefdevolle relatie met mezelf en heelde ik uiteindelijk mijn eetprobleem.

Wakker geschud door het leven

Toch bleven mijn darmklachten aanhouden. Een jaar later klapte ik opnieuw dubbel van de buikpijn. Dit keer viel ik flauw en kwam daarbij ongelukkig op mijn hoofd terecht. Met een flinke hersenschudding en een groot litteken over mijn gezicht als gevolg. Ik geloof dat iedereen in zijn of haar leven te maken krijgt met een wake-up call. Een moment waarop je gedwongen wordt te kijken naar wie je echt bent. Blijkbaar had ik nog iets te leren. Tot het ongeluk bewandelde ik nog steeds het pad dat een ander voor mij had uitgestippeld. Hield ik me krampachtig vast aan wie ik moest zijn van mijn omgeving. Met een strak stappenplan wilde ik bereiken wat van mij werd verwacht. Nu stond alles in een klap stil. Mijn stappenplan en daarmee mijn toekomstdromen vielen in duigen. Maar tegelijkertijd ontstond er tijd en ruimte voor onderdrukte emoties, gevoelens, heling en verwerking. Ik mediteerde, schreef, las talloze boeken, ontving healing sessies, ging in gesprek met mijn moeder en bezocht de Inner Peace Conference. Stukje bij beetje puzzelde ik in elkaar wie ik, zonder druk van de buitenwereld, eigenlijk was. Wat wil ik? Wat voel ik? Waar heb ik behoefte aan?

Ayurveda is mijn waarheid

Alle puzzelstukjes vielen op z’n plek toen ik op aanraden van een kennis Ayurveda ontdekte. Volgens deze eeuwenoude klassieke Indiase gezondheidsleer is ieder persoon uniek. Er wordt gekeken naar wat jij nodig hebt en daardoor is iedere behandeling anders. Iets dat ik vanuit huis, maar ook vanuit de reguliere geneeskunde altijd gemist heb. Gezien worden voor wie ik ben. Het uitgangspunt van Ayurveda is dat alles met elkaar verbonden is: lichaam, geest en emoties. Ook dit voelde voor mij direct als waarheid. In de reguliere geneeskunde en in mijn studie neuropsychologie miste ik bijvoorbeeld kennis over voeding voor het helen van mentale en fysieke klachten. Waar is de blik op de mens als geheel?

Het meest waardevolle medicijn voor een gezond en gelukkig leven

Ayurveda heeft me zoveel meer gegeven dan verlichting van mijn fysieke en mentale klachten. Het heeft me teruggebracht naar mezelf. Door te leren voelen wat ik nodig heb, weet ik nu wat bij mij past en durf ik daarvoor te kiezen. Eindelijk leef ik vanuit wie ik ben en niet vanuit wie ik moet zijn. Ooit zei iemand die niet meer lang te leven had tegen mij: “Taylie je kunt nog zulke grote dromen hebben, maar zonder je gezondheid kun je niets.” Die opmerking kwam hard binnen voor een meisje met een eetstoornis dat grootse dromen waar moest maken. Dankzij Ayurveda heb ik mijn gezondheid terug en komen dromen uit. Maar nu zijn het mijn dromen. Ik heb mezelf toestemming gegeven om het leven te leiden waar ik gelukkig van word. Dat gun ik jou ook. Maar dan moet je wel leren luisteren. Niet naar je ouders, je vrienden of collega’s. Maar naar je lichaam en naar je hart. Daar ligt jouw meest waardevolle medicijn voor een gezond en gelukkig leven.


Meer weten over Ayurveda?

Mijn kernwaardes

Integriteit

Moed

Kritisch Compassievol

Holistische gezondheid
Persoonlijke ontwikkeling

Wie ben jij?

Je hebt hier mijn verhaal gelezen, wellicht voel je veel herkenning en denk je hé dat ervaar ik ook! Ik ben heel erg nieuwsgierig naar jou! Wat bracht jou hier? Waar loop jij tegenaan? En wat houd jou tegen om jouw ware potentieel te ontplooien?

Ik zie veel vrouwen met klachten als onzekerheid, gebrek aan zelfliefde, emotionele verwaarlozing, ouder-kind relatie, onrust, prikkelbare darm syndroom. Al deze dingen uiten zich vaak in een disbalans in ons lijf in de vorm van bijvoorbeeld opgezette buik, voedselintoleranties en stress. Het oplossen van deze klachten is voor mij zowel de aanpak van de symptomen als de onderliggende oorzaak, zonder medicatie.

Als jij voelt dat ik jou kan helpen in de reis naar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen, een gezondere en gelukkigere jij, stuur me dan hieronder even een berichtje. Dan kijken we of we iets voor elkaar kunnen doen. Misschien zijn we een match, zo niet dat stuur ik je graag door naar iemand die beter bij jou past. 

Laten we kennis maken!

Laten we kennismaken! Boek hier jouw 15 match call