Over de hele wereld neemt Ayurveda, de wetenschap van het leven, in populariteit enorm toe. Je vraagt je misschien af, wat is deze Ayurveda?

Het is een holistisch systeem van genezing dat afkomstig is uit het oude India. De kennis wordt al duizenden jaren gebruikt om het lijden te verlichten, maar het is tijdloos en evolueert met de tijd. Het is een manier om jouw bewustwording te vergroten en biedt een fundering aan voor een gezonder en gelukkiger leven. Het geeft inzicht in hoe jij jezelf gezond kan houden, door middel van de juiste voeding en levensstijl. En nog belangrijker, jezelf te helen zonder medicijnen.


Een van de basisprincipes is dat alle wezens verbonden zijn met de natuur. De loskoppeling van de natuur, zorgt dat onze gezondheid en ons welzijn verstoort raakt. We leven in een tijdperk waarin we nogal ontkoppeld zijn van een natuurlijke manier van leven, wat Ayurveda vandaag de dag nog relevanter maakt. Het is een eeuwenoude wijsheid, meer dan 5000 jaar oud, maar nog steeds toepasbaar in de moderne tijd.


Balans is niet iets wat je kunt vinden, het is iets wat je zelf moet creëren. Ayurveda helpt jou terug in balans te brengen, aan de hand van jouw unieke patroon van energieën, jouw unieke persoonlijkheid, lichaam en geest. In essentie leert Ayurveda jou wie jij bent en geeft jou handvatten hoe je in harmonie kan leven met de natuur in en om jou heen.

Waar te beginnen?

Het begrijpen van jouw eigen Body-Mental type. Het begrijpen van jouw eigen unieke patroon van energieën. Net zoals je vingerafdruk is je patroon van energieen absoluut uniek. Ayurveda verdeelt deze patronen onder drie verschillende dosha’s/types, wat elk zijn eigen kenmerken, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, en een eigen ideale manier van leven heeft. Verschillende soorten voedsel, lichaamsbeweging en levensstijlen passen bij verschillende dosha types. De drie dosha types zijn een combinatie van twee elementen die van nature naar elkaar toetrekken: Vata (ruimte en wind), Pitta (vuur en water) en Kapha (water en aarde).

Wil je weten wat jouw dominante dosha type is?

Doe hier de gratis verkorte dosha test, om uit te zoeken wie je bent. Onthoudt dat een zelftest slechts een globale indicatie geeft, het kan absoluut niet gebruikt worden voor zelfdiagnose.

E-Book over de basisprincipes van Ayurveda. 

Heb je zin om je meer te verdiepen in de verschillende doshas en hoe je meer in harmonie kan leven met de natuur in en om jou heen?

Lees dan hier mijn E-Book over de basisprincipes van Ayurveda. Je leest een uitgebreide introductie in Ayurveda en uitleg over de verschillende types.

Na het lezen van het E-Book heb je al een aantal krachtige handvatten om Ayurveda direct in jouw leven toe te passen.

"Het ebook is echt een heel fijn begin als je meer wilt leren over Ayurveda en Holistisch leven. Zelf raakte ik altijd overweldigd, omdat er zoveel informatie te vinden is online en in dit E-book blijft het juist allemaal heel overzichtelijk en is het goed op te nemen. De theorie wordt praktisch gemaakt door middel van casussen en door voorbeelden te geven hoe je de theorie in je leven kan toepassen. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe je aan de slag kan, maar het blijven kleine stapjes waardoor het goed te integreren is.


Het E-book helpt me om mezelf beter te leren kennen biedt handvatten om te beginnen bij de basis om meer in balans te komen."
Emma Onderwater

Wil je gerichter en specifieker aan de slag?

Heb je behoefte om meer begeleiding te ontvangen en het samen ontdekken van jouw unieke aard, dan kan je hier een Mind-Body Scan boeken. Je ontvangt een persoonlijk en gericht advies op basis van jouw unieke lichaam en geest. Na een consult weet je precies welke voeding en levensstijl bij jou passen, en ontvang je daarnaast een uitgebreide productenlijst passend bij jouw type. 


Ayurveda is zeker geen trend, het is een duurzame manier van leven en het vinden van evenwicht. Het beweegt mee met de natuur, het is dynamisch en herinnert ons aan onze natuurlijke staat, de weg terugvinden naar huis, naar balans en innerlijke rust.