Kunnen darmproblemen door stress ontstaan? Ja, dat kan. Door chronische stress, trauma, spanning of een te hoge werkdruk kun je last krijgen van een opgezwollen buik, buikkrampen, een losse stoelgang, constipatie of een combinatie van al die dingen.
Hoe dat precies werkt en wat je eraan kunt doen, vertel ik je nu.
Hoe ontstaan darmproblemen door stress?
Ons lichaam werkt nog steeds hetzelfde als dat van onze voorouders.
Wanneer je veel en langdurig stress ervaart, ben je eigenlijk bezig met overleven. Bij hoge stress staat je lichaam in overlevingsmodus. Dit betekent dat:
- je ademhaling vaak oppervlakkig is en hoog in de borst,
- je een versnelde hartslag kan hebben,
- er meer adrenaline wordt vrijgemaakt;
- en er meer bloed naar je grote spieren wordt gepompt – en minder naar je darmen.
Dat laatste is belangrijk om te beseffen. In overlevingsmodus staat je spijsvertering even op pauze. Het is een handige functie van je lichaam; als je moet vluchten of vechten, heb je weinig tijd om naar de wc te gaan!
Helaas kan dit bij chronische stress wel tot darmproblemen leiden, zoals Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Meer dan 10% van de Nederlanders hebben met PDS te maken.
Kunnen darmklachten psychisch zijn?
Darmklachten kunnen inderdaad psychisch zijn. Door stress te verminderen, ben je al op de goede weg om darmproblemen op te lossen.
Maar je kunt het ook andersom bekijken. Met je dieet kun je je geest beïnvloeden – wat vervolgens weer doorwerkt op de gezondheid van je darmen.
Welk voedsel werkt kalmerend?
Zo zijn er bepaalde voedingsmiddelen die een kalmerend effect op de geest kunnen hebben. Denk maar aan kamillethee.
Met je dieet kun je je gemoed beïnvloeden (dit heet de food-mood connection). Het hangt alleen wel af van de persoon welke voeding goed werkt en welke niet.
Ik kan zeggen dat zalm hartstikke goed is om te eten (zalm bevat vitamine D en omega-3 vetzuren, die de regulering van dopamine en serotonine kunnen bevorderen, wat een kalmerend effect kan hebben).
Maar als zalm te zwaar is voor jouw spijsvertering, heb jij daar niets aan.
Bovendien laat ik mij als psycholoog en therapeut inspireren door Ayurveda, een gezondheidsleer die erkend wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Volgens Ayurveda beïnvloedt voeding niet alleen het fysieke en mentale lichaam, maar ook het spirituele lichaam.
Ayurveda ziet voeding als iets wat maatwerk is. Net als therapie.
Er is niet één dieet of bepaalde therapie die voor iedereen even goed werkt.
Darmproblemen oplossen met een holistische aanpak
Elk mens, elk lichaam, werkt dus anders.
Daarom gebruik ik een op maat gemaakte, holistische aanpak (mind, body en spirit) om vrouwen te begeleiden op hun reis naar zelfliefde, innerlijke vrijheid en gezondheid.
Tijdens mijn workshops leer ik je onder andere de technieken van een ayurvedische Shiro Abhyanga massage.
Hiermee stimuleer je verschillende punten op je gezicht en je hoofd, wat heerlijk ontspannend is. Het is een effectieve methode om darmproblemen door stress te voorkomen en te verminderen.
Benieuwd naar deze workshops? Ik vertel je er graag meer over in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.